Go Back
Pomazánky z vařených topinamburů

Pomazánky z vařených topinamburů

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 3 větší topinambury
  • 100 g tučného tvarohu nebo mascarpone
  • 100 g změklého másla nebo rostlinné máslo

Další přísady podle chuti a výběru pomazánky:

    „Budapešťská“:

    • 1 jarní cibulka
    • ½ kapie
    • mletá sladká paprika, sůl, pepř
    • citrónová šťáva

    Česneková:

    • 3 stroužky česneku
    • hrstička sekané česnekové natě
    • sůl, pepř

    Křenová: 

    • 3 lžíce strouhaného křenu nebo 1 lžička Křeníku
    • sůl, pepř

    À la humrová:

    • 3 lžíce jemně strouhané syrové mrkve
    • 1 lžíce jemně strouhaného celeru
    • šťáva z 1/2 citrónu
    • lžička citrónové kůry
    • špetka cukru, sůl

    Ořechová:

    • 50 g jemně mletých ořechů nebo pistácií či mandlí
    • 2 lžíce citrónové šťávy
    • sůl, pepř
    • 1 lžíce sekané petrželky

    Možné jsou i jiné kombinace přísad podle rodinné tradice. 

      Postup
       

      • Topinambury uvaříme ve slupce do měkka a pak (bez slupky) nastrouháme na jemno.
      • V míse rozšleháme změklé máslo s tvarohem nebo s mascarpone, přidáme vybranou přísadu, prošleháme.
      • Nakonec vmícháme jemně nastrouhané uvařené topinambury, promícháme a po chvíli zaležení pomazánku mažeme na plátky bagety nebo kváskového chleba.
      • Chlebíčky zdobíme zeleninou apod. podle vybraného druhu pomazánky.
      Vytisknout