Go Back

Francouzský salát s topinambury

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 500 g topinamburů
  • 300 g mrkve
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g kyselých okurek
  • 1 jablko
  • 2 lžíce sekané celerové nebo petrželové natě
  • 1 jarní cibulka s natí

Zálivka:

  • 100 g majonézy nebo sojanézy nebo zakysané smetany
  • snítka čerstvého estragonu nebo lžička sušeného
  • hořčice, sůl, cukr podle chuti
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • bílý pepř podle chuti

Postup
 

  • Topinambury a mrkve oloupeme a uvaříme do křupava. Vodu nevyléváme, použijeme ji na polévku.
  • Očištěnou cibulku, řapík celeru, jablko se slupkou a okurky nakrájíme do mísy na kostičky.
  • Vlažné topinambury a mrkve nakrájíme též na kostičky, spolu s hráškem přidáme do mísy a vše zlehka promícháme.
  • Z připravených surovin vyšleháme zálivku, dochutíme podle rodinných zvyklostí do sladkokysela. 
  • Nakrájenou zeleninu smícháme a spojíme připravenou zálivkou, lehce opepříme a zakápneme panenským olivovým olejem. Salát necháme v chladnu chvíli zaležet.

Poznámky

Náš tip: Francouzský salát podáváme jako přílohu k masům nebo k vařeným vejcím. Chutná i samostatně s čerstvou bagetkou nebo tmavým chlebem.
Vytisknout