Go Back
Topinaburový svěží salát

Topinamburový svěží salát s ořechy

Pavla Momčilová

Suroviny
  

  • 4 větší hlízy topinamburů
  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru s natí
  • hrstička vlašských ořechů

Na zálivku:

  • vinný nebo jablečný ocet nebo čerstvá šťáva z citrónu
  • lžička medu
  • sůl
  • voda
  • panenský olivový olej

Postup
 

  • Čerstvé topinambury očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Pokud jsou starší, můžeme slupku oloupat. Stejně očistíme i ostatní zeleninu.
  • Topinambury i zeleninu nastrouháme na jemné nudličky, nať posekáme, ořechy rozdělíme na čtvrtky. Vše dáme do misky a zlehka promícháme.
  • Smícháme připravené komponenty zálivky a přizpůsobíme ji své oblíbené chuti. Zálivkou salát polijeme, promícháme a zakápneme panenským olivovým olejem. 

Poznámky

Náš tip: Topinambury můžeme kombinovat do salátů i s dalšími čerstvými nebo kvašenými zeleninami. Výborně chutná přidat čerstvé strouhané topinambury do kvašených pickles, kimči nebo k obyčejnému kysanému zelí.  Do salátů s topinambury můžeme přidat jarní cibulku, naklíčené mungo, řeřichu setou, rukolu, hlávkový salát, ředkvičky, krájenou syrovou růžičkovou kapustu, baby špenát a jiné jarní zeleniny. 
Vytisknout