Vše, co jste kdy chtěli vědět o jablku…

Vše, co jste kdy chtěli vědět o jablku...
Foto: Pixabay

Na zítřek připadá den původních odrůd jablek, jenž se slaví již 22 let a který si klade za cíl připomenout místní odrůdy tohoto úžasného ovoce. V redakci jsme se proto rozhodli připravit pro vás článek, po jehož přečtení zaručeně dostanete na jablka chuť – a nejlíp na ta lokální! Připravte se, zajímavosti o jablcích přicházejí…

Trocha historie

Podle archeologů jsou s námi jablka již více než 8 500 let. Naši praprapra(…)dědové se do nich zakousli nejpozději kolem roku 6 500 před naším letopočtem.

Česká pochoutka, Sudetská reneta, Panenské české…

Kolik těch druhů jablek vůbec je? A kdo se v nich má vyznat? Na světě existuje více než 7 500 odrůd jablek. Pokud vás zajímají především ty české, můžete se o nich více dozvědět na stránce www.stareodrudy.cz.

Přeborníci v pěstování

Nejvíce jablek se vypěstuje v Číně, Spojených státech, Turecku, Polsku a Itálii. Jistě stojí za zmínku, že i v dnešní přetechnizované době je většina jablek stále česána ručně.

Zajímavá čísla

Průměrná jabloň vyplodí až 380 kg jablek, ale než začne rodit, trvá jí to obvykle čtyři až pět let, některým odrůdám dokonce deset. Nejtěžší jablko, které kdy bylo vypěstováno, bylo sklizeno v roce 2005 v Japonsku. Vážilo 1,849 kg. A pokud jste se někdy divili, že docela těžká jablka jsou schopná se vznášet na vodní hladině, vězte, že je to zapříčiněno tím, že až 25 % jablka tvoří vzduch.

Ověřené antidepresivum

Věděli jste, že jablečná šťáva byla jedním z prvních léků předepisovaných na depresi? Její účinky byly prověřeny roku 2019 v rámci studie na myších. Dle závěrů této studie jablečná šťáva skutečně může pomoci proti depresi.

Zdravá strava

Jedno jablko má zhruba 80 kalorií. Neobsahuje tuk, sodík ani cholesterol, a naopak je vynikajícím zdrojem vlákniny. Jablečná dužina, ocet i šťáva obsahují kyselinu jablečnou. Tato sloučenina je velmi prospěšná při léčbě fibromyalgie, která se vyznačuje bolestmi svalů a kloubů, ale také při léčení syndromu chronické únavy i žlučových kamenů. Podle některých studií navíc může pravidelná konzumace jablek snižovat riziko vzniku rakoviny: jablka totiž obsahují pektin, vitamin C a další látky, které pomáhají při prevenci této choroby.

Zdroj: redakce – Sabina Nielsen, everybodyshops.com, parleefarms.com, stareodrudy.cz, izahradkar.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*