Zajímavé poznatky o cholesterolu

Zajímavé poznatky o cholesterolu
Foto: Pikwizard

Když se řekne cholesterol, většina z nás si automaticky vybaví něco, co škodí. Ale je tomu opravdu tak? Dnes přinášíme deset zajímavých vysvětlení, která poukazují na poslední výzkumy ohledně této látky, která je nedílnou součástí lidského těla.

CHOLESTEROL MŮŽE CHRÁNIT VAŠI POKOŽKU

Výzkum v oblasti léčby pleti, který je zatím v počáteční fázi, naznačuje, že cholesterol přidávaný jako složka do hydratačních krémů by skutečně mohl pomoci chránit pleť před poškozením UV zářením. Podle výzkumu publikovaného v časopise Journal of Dermatological Science jiné lipidové (neboli mastné) složky neposkytují stejně kvalitní typ ochrany, což z cholesterolu, v tomto kontextu, činí potenciálně velmi důležitý objev.

CHOLESTEROL NENÍ VŽDY ŠPATNÝ

Když většina lidí slyší slovo „cholesterol“, pomyslí na „špatný cholesterol“. Skutečnost je však mnohem zajímavější a složitější. Ano – vysoká hladina cholesterolu může být nebezpečná, ale samotný cholesterol je pro každého živého tvora životně důležitou látkou a je nezbytný pro téměř všechny tělesné procesy, od izolace nervových buněk v mozku přes pomoc při trávení až po zajištění struktury buněčných membrán. Rozlišujeme hodný a zlý cholesterol, LDL, HDL a celé je to rozhodně komplikovanější.

CO POHÁNÍ VÁŠ SEXUÁLNÍ APETIT? CHOLESTEROL…

Ano, je to pravda – všechny pohlavní hormony v našem těle jsou tvořeny cholesterolem. Je důležitou součástí testosteronu, estrogenu a progesteronu, abychom vyjmenovali alespoň některé. Cholesterol je jedním ze základních stavebních kamenů těla, ve skutečnosti bychom bez něj nemohli mít děti. Studie prokázaly, že nízká hladina cholesterolu může skutečně způsobit neplodnost. Jak říká doktor Jorge Chavarra z Harvard School of Public Health: „Ženy, které chtějí otěhotnět, by se měly zamyslet nad svým jídelníčkem. Měly by zvážit výměnu nízkotučných mléčných potravin za mléčné potraviny s vysokým obsahem tuku, například vyměnit odstředěné mléko za plnotučné a jíst smetanu, nikoliv nízkotučné jogurty.“

VAŠE TĚLO MÁ ZABUDOVANOU TOVÁRNU NA CHOLESTEROL – JMENUJE SE JÁTRA

Aby lidské tělo správně fungovalo, potřebuje…. ano, hádáte správně… cholesterol. Vaše játra dokážou vyrobit veškerý cholesterol, který potřebujete, i když žádný cholesterol ve stravě nekonzumujete. Fascinující, že? Problémy však začínají, když konzumujete příliš mnoho nasycených tuků, které následně podněcují vaše tělo k produkci příliš velkého množství LDL – alias „špatného“ cholesterolu, který se pak může přeměnit na plak. Ten může vystlat, později dokonce i ucpat vaše tepny.

TĚHOTNÉ ŽENY MAJÍ PŘIROZENĚ VYSOKOU HLADINU CHOLESTEROLU

Celkový cholesterol a LDL cholesterol dosahují během těhotenství vysokých hodnot. Jedná se o důležitou součást růstu dítěte, proto není na místě se toho obávat. Pokud ovšem cholesterol nezůstane vysoký i po porodu. Ve srovnávací studii zveřejněné v odborném časopise Journal of Brain Development, která se týkala zobrazovacích testů provedených na dětech donošených do plného termínu a na dětech narozených předčasně, se ukázalo, že „hodná“ forma cholesterolu – HDL neboli lipoprotein o vysoké hustotě – hraje klíčovou roli při utváření zdravého mozku dítěte.

POKUD JDE O ZDRAVÍ SRDCE, NEJLEPŠÍ JE MATEŘSKÉ MLÉKO

Výzkumy ukazují, že mateřské mléko, které je přirozeně bohaté na cholesterol, může poskytovat větší pravděpodobnost zdravého srdce v pozdějším věku. Studie zjistily, že kojené děti mohou mít v dospělosti nižší hladinu cholesterolu, což snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

KOJENECKÁ VÝŽIVA OBSAHUJE PŘIDANÝ CHOLESTEROL

Aby kojenecká výživa lépe napodobovala mateřské mléko, obsahuje řadu vitaminů, minerálních látek a (což je důležité) tuků, z nichž některé obsahují cholesterol. V současné době však neexistují žádná odborná doporučení, kolik by se ho mělo přidávat, ale je jasné, že cholesterol je pro životně důležité tělesné procesy zásadní.

MÍT VELMI NÍZKÝ CELKOVÝ CHOLESTEROL MŮŽE VE SKUTEČNOSTI ZVYŠOVAT NĚKTERÁ ZDRAVOTNÍ RIZIKA

Vysoká hladina cholesterolu může znamenat riziko ucpávání tepen, ale i velmi nízká hladina cholesterolu může představovat některá významná zdravotní rizika. I když výzkumy stále probíhají, studie ukázaly, že hladina cholesterolu pod 160 mg/dl může zvyšovat riziko deprese, úzkosti a některých typů rakoviny. V těhotenství může vést k nízké porodní hmotnosti a předčasnému porodu. Protože se cholesterol podílí na tvorbě pohlavních hormonů, může jeho nízká hladina skutečně vést k neplodnosti. Pokud máte sklon k velmi nízké hladině cholesterolu, nezapomeňte se poradit se svým lékařem, co byste měli dělat pro korekci takového stavu.

DENNÍ MINIMUM CHOLESTEROLU VE STRAVĚ?

Dobře, ta správná věta zní: k udržení svého zdraví nepotřebujete přijímat žádný cholesterol prostřednictvím potravin. Proč? Vaše játra vytvářejí dostatek cholesterolu, aby pokryla všechny potřeby vašeho těla. Veganům, kteří nejedí žádné živočišné produkty – a tedy ani cholesterol – se daří dobře. Kolik cholesterolu byste tedy měli denně přijmout? Pokud máte normální hladinu cholesterolu, snažte se ho udržet pod 300 mg, máte-li srdeční onemocnění nebo vám byl diagnostikován vysoký LDL (tzv. „špatný“) cholesterol, pak pod 200 mg.

POTRAVINY, KTERÉ NEOBSAHUJÍ CHOLESTEROL, MOHOU VE SKUTEČNOSTI CHOLESTEROL ZVYŠOVAT

Zní to šíleně, že? Ale lékaři to uvádějí jako jeden z největších omylů, se kterými se setkávají, když mluví se svými pacienty o cholesterolu. O co tedy jde? Mnoho komerčně prodávaného pečiva a mnoho smažených potravin obsahuje transmastné kyseliny zvyšující hladinu cholesterolu, nejčastěji ve formě hydrogenovaných rostlinných olejů. Transmastné kyseliny jsou spolu s nasycenými tuky největšími viníky vysoké hladiny cholesterolu v potravinách. Na etiketách ani obalech potravin však nejsou jako cholesterol uváděny. Museli byste být tak trochu detektivem, číst podrobně složení výrobků a dívat se na nutriční etikety, abyste mohli, ve vztahu k cholesterolu, správně vybírat.

Zdroj: Redakce – Milan Dobrovský, Thirdage.com

Další články z této rubriky

Za co nám ledviny (ne)poděkujígutentor-overlay

Za co nám ledviny (ne)poděkují

Onemocnění ledvin je často chronické a bezpříznakové, takže o něm prakticky nevíme. Přitom postihuje 10 % populace.
Účinky tělesné aktivity na psychikugutentor-overlay

Účinky tělesné aktivity na psychiku

V roce 2006 jsem se účastnil konference ve Slovinsku. Vyslechl jsem tam přednášku významného indického mistra jógy. Jmenoval se Swami…
Čas a řečigutentor-overlay

Čas a řeči

Stále se kolem nás mluví o prevenci a vlastní zodpovědnosti za své zdraví a já jen čtu, naslouchám a čekám.…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*