Jak předcházet riziku vzniku demence? Začněte hned, nečekejte!  5 jednoduchých tipů

Jak předcházet riziku vzniku demence?
Foto: Pixabay

Bojíte se, že vám nebude sloužit paměť? Že ve stáří nepoznáte své blízké? Ano, tyto obavy mohou přicházet, když přemýšlíme o tom, co může nastat, až vám přibudou další léta. Proto je dobré zabývat se možnou prevencí, a to dříve, než začnou první příznaky. Máme pro vás 5 jednoduchých tipů, se kterými můžete začít hned.

Změňte jídelníček a zařaďte bobule, ořechy a semínka

Bobule poskytují „komplexní výživu“ pro lidi po padesátce, protože mají vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a protizánětlivých, antioxidačních flavonoidů. Vláknina nám pomáhá regulovat hmotnost a chránit před nemocemi, jako je cukrovka, srdeční choroby a rakovina.

Zdá se, že bobuloviny prospívají také našemu stárnoucímu mozku. Američtí odborníci říkají, že bobule obsahují silné antioxidanty, které mohou zlepšovat motorické schopnosti a krátkodobou paměť. Proto jsou klíčovou součástí diety MIND, která se zaměřuje na potraviny bojující proti neurodegenerativnímu zpoždění. (Mezi další potraviny z této diety, které jsou prospěšné pro zdraví mozku, patří zelenina, fazole, celozrnné výrobky, ořechy, mořské plody a drůbež). Studie Tuftsovy univerzity (Medford, MA, USA) z loňského roku zkoumala 20 let stravování 2 800 lidí ve věku 50 let a starších a zjistila, že ti, kteří měli nízký příjem potravin bohatých na flavonoidy, jako jsou bobule, jablka a čaj, měli dvakrát až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost vzniku demence.

Doktorka Alicia Arbajeová, docentka medicíny na Lékařské fakultě Univerzity Johnse Hopkinse (Baltimore, MD, USA), pracující v oddělení geriatrické medicíny a gerontologie, vyzdvihuje lesní borůvky, obvykle prodávané jako kompot nebo v oddělení mražených potravin. „Mají třikrát až čtyřikrát více antioxidantů než borůvky zahradní. Přidejte si je do ovesné kaše nebo koktejlů.“

Ořechů je více druhů, ale všechny jsou pro vás dobré. Obsahují bílkoviny a vlákninu a mohou vám dodat pocit sytosti. Jen si hlídejte množství – snězte jich jen hrst jako odpolední svačinu a do večeře nebudete mít hlad.  Denní dávka odpovídá 24 mandlím, 18 kešu oříškům, 35 arašídům a 15 půlkám pekanových ořechů.

Ořechy a semínka jsou také důležitým zdrojem zdravých tuků. Vlašské ořechy, lněná mouka a chia semínka obsahují navíc ALA omega-3 tuky, které se přeměňují na EPA a DHA omega-3 mastné kyseliny. Pravidelný příjem omega-3 tuků pomůže chránit zejména mozek.

Houpejte se

Houpání „aktivuje“ vestibulární aparát. To je smyslový orgán, který se nachází ve středním uchu a zajišťuje rovnováhu těla a hlavy v prostoru. Tento aparát pak funguje tak, že začne vysílat pravidelné „vlny“, které se v elektrických impulsech šíří (prostřednictvím thalamu) dál do mozku. Houpání zvyšuje inteligenci a je prevencí proti demenci, protože se během tohoto pohybu upevňují neuronová spojení, která zlepšují funkčnost mozkové kůry. Pohyb při houpání zepředu dozadu tak podle neurologů rozvíjí mozek a pomáhá v soustředění.

Posilujte mozek bez námahy – hudbou

Hudba v našem mozku stimuluje oblasti, které souvisejí s pamětí a řečí. Pokud chcete zpívat, musíte si přece pamatovat text. Síly hudby využívají i terapeuti, kteří pracují s lidmi po prodělané mrtvici. Takoví pacienti často ztrácejí schopnost mluvit, na druhou stranu jsou mnohdy schopni zpívat a pomocí muzikoterapie pak mohou znovu nalézt ztracenou řeč.

Jestliže chcete udělat něco pro zdraví svého mozku, pusťte si hudbu a zpívejte. Ještě víc svému mozku prospějete, pokud u toho budete i tančit. Možná vám připadá, že je to naprosto primitivní cvičení, ale věřte, že pro váš mozek jde o úplné posilování!

Terapie hudbou bývá také následně využívána právě u lidí s demencí: písničky z jejich dětství a mládí jim pomáhají vzpomenout si na důležitá místa a osoby v jejich životě. Hudba také tlumí nejrůznější přidružené problémy, které se s demencí pojí, ať už jde o agresi, nebo o neklid.  

Jednoduše se dobře nadechněte

Mozek, aby dobře pracoval, potřebuje kyslík. Jistě si vzpomenete, jak je těžké přinutit se dávat pozor nebo přemýšlet v místnosti, kde je málo kyslíku a je „vydýchaný vzduch“. Proto je dobré mozek okysličovat, a to nejjednodušším způsobem – kvalitním dýcháním. Asi nejúčinnějším dýcháním a také cvičením dýchání je tzn. brániční dýchání. Toto cvičení není složité, můžete jej provádět i sami doma. Pokud si na něj netroufáte, můžete pro začátek zvolit cvičení v některém ze zdravotnických zařízení nebo pod dohledem fyzioterapeuta. O tom, jak cvičit, se dočtete i v našem článku s názvem Cvičení, které dělá zázraky.

Nenechte svůj mozek zahálet

Pokud nemůžeme najít peněženku nebo brýle, nemusí hned jít o ztrátu paměti nebo o začátek Alzheimerovy choroby. Člověk dělá spoustu věcí bezmyšlenkovitě, automaticky. Chce stihnout víc věcí zároveň, a pak zjistí, že na to doplácí, protože hledá, kde co nechal. Zkusme proto, když něco někam odkládáme nebo řešíme, věnovat tomu, co děláme, pozornost.

V naší schopnosti zapamatovat si nové informace hraje velkou roli motivace. Obzvlášť „starší“ mozek, který si myslí, že vše už zná, potřebuje větší motivaci, větší zaujetí. K zahálce našeho mozku přispívá také stále dokonalejší technika. To, co jsme si dříve museli zapamatovat, dnes najdeme v počítači nebo v chytrém mobilu.

Zkusme si zapamatovat telefonní čísla našich nejbližších nebo nákupní seznam. Pomáhejme si krátkými příběhy, které nás navedou na správné řešení. Není to hned jednoduché, ale takovéto mnemotechnické pomůcky pomáhají mozku rozpomínat se, pospojovat správné neurony. Tréninky si můžeme zpestřit mlsáním vlašských oříšků, borůvek nebo dalších potravin prospěšných pro mozek.

Zdroj: redakce – Justýna Malásková, aarp.org

Další články z této rubriky

Nejoblíbenější zelenina Čechůgutentor-overlay

Nejoblíbenější zelenina Čechů

Podle analýzy Českého statistického úřadu z minulého roku u nás vzrostla konzumace zeleniny. Jaká patří mezi ty nejoblíbenější?
Seznamte se: kombuchagutentor-overlay

Seznamte se: kombucha

Osvěžující nápoj, na léto ideální, ale podle mnohých také elixír zdraví. Jestli jste kombuchu doteď neznali, je nejvyšší čas to…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*