Helen Frippová: Bublinky štěstí

Helen Frippová: Bublinky štěstí
Foto: Pixabay

Helen Frippovou z Velké Británie (nar. 1967) proslavil hned její první román. Vykreslila v něm život odvážné Francouzky Barbe-Nicole Ponsardinové, provdané Clicquotové, uctívané ve světě šampaňského jako La Grande Dame de Champagne

Helen Frippová: Bublinky štěstí
Foto: se souhlasem nakladatelství Grada

Strhující životní příběh uchvátí od první stránky, kdy poznáváme Barbe-Nicole Ponsardinovou, dceru zámožných rodičů s obchodním duchem, který po nich podědila. Narodila se 16. prosince 1777 v Remeši do neklidné doby Velké francouzské revoluce a napoleonských válek.

Odmala byla zvyklá na život mezi řádky vinné révy, jež patřily jejímu otci. Když se vdala za milovaného Françoise Clicquota, jehož rodina vlastnila hodnotné vinice, oba se snažili šampaňské pozvednout na nejlepší úroveň. Bohužel François zanedlouho zemřel a Nicole jako vdova s malou dcerkou pokračovala v jejich společném díle. Od dvaceti sedmi let vedla vinařství jako svoji firmu, což bylo v tehdejší době a v tomto oboru nepředstavitelné. „Toho večera, když všichni dělníci odešli, se vydala sama do sklepů. Obklopilo ji ticho, a když její oči přivykly tmě, potěšila se uklidňujícím pohledem na zářící řady láhví. Každá z nich představovala vykoupení. Každá byla výsledkem jejího hospodaření, její práce a snahy dosáhnout té nejlepší chuti. A každá z nich byla i skutečným odkazem Françoise a jejich manželství, důkazem její lásky k manželovi a vinné révě.“

Obklopila se pracovitými lidmi, na něž se mohla spolehnout, a přes počáteční neúspěchy se jí podařilo zejména jedinečným vynálezem odkalování vyrobit zlatavě jemné, krystalicky čisté šampaňské, nejprůzračnější a nejperlivější na trhu, o něž byl ve světě velký zájem. Šlo o luxusní nápoj kvalitou i cenou. Sklenička stála víc, než si dělník na vinici vydělal za týden.

V sázce bylo tolik, že svou strategii pečlivě promýšlela. V roce 1810 musela rozprodat některé šperky a zastavit nemovitosti, aby mohla investovat a měla na výplaty. Příští rok se jí podařilo vyrobit pod značkou Veuve Clicquot Ponsardin – VCP luxusní „víno roku hvězdy“, nazvané podle komety, jež tehdy prolétala nad Francií. Víno výjimečné kvality a pověsti bylo tehdy nejslavnější. Ročník 1811 z Veuve Clicquot byl prvním moderním šampaňským, naprosto křišťálově čirým díky technice remuage (systém odstranění usazenin v láhvi) s cílem získat vyčeřené šampaňské bezkonkurenční kvality. S obdivuhodným nasazením žila Nicole pro své vinice, dohlížela na práce a sama přiložila ruku k dílu, využívala skvělé intuice i znalostí pěstování révy, rozšiřovala vinice nákupem dalších kvalitních vinohradů.

Výjimečný příběh neohrožené ženy, která dokázala pílí a vizí pozdvihnout víno ze svých vinic na nejlepší světovou úroveň, chytne za srdce. Autorka prostudovala řadu dobových materiálů a podkladů k románu, který pojala jako historickou fikci, ale vystupují v něm reálné postavy a odehrávají se skutečné události. Dokázala zachytit věrné reálie doby, soukromý život obyčejných lidí i vyšší šlechty, politické zvraty, intriky, sílu lásky i nenávisti. Její kniha v překladu Drahomíry Michnové má silný děj, který dlouho po přečtení doznívá a zanechá trvalý otisk vzpomínky…

Až si někdy otevřete vychlazenou láhev šampaňského, vzpomeňte na statečnou ženu Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin, jíž se podařilo dostat přes překážky ke hvězdám. Její vinice stále patří k nejcennějším v chráněném kraji Champagne. Šťastná hvězda je stále chrání a víno Veuve Clicquot Ponsardin patří i dnes k těm nejlepším.

Zdroj: redakce – Dana Vondrášková, grada.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*