Dejte si pozor, co doma sníte!

Recept s příběhem

Prázdný špinavý talíř.
Foto: Freepik.

Moje babi milovala omáčky – k velké nelibosti mé mámy, její dcery, která pokrmy tohoto typu z duše nenáviděla. Zbytek rodiny k nim měl tak nějak vlažný vztah. Máma o svojí matce říkávala, že kdyby bylo po jejím, byly by „máčenky“ (jak si je babi důvěrně pojmenovala) sedm dní v týdnu. Po krátké úvaze dodávala: „Možná i osm. V pondělí koprová, pak rajská, houbová, křenová, smetanová… a tak dále. A pokud by jí došly suroviny a fantazie, klidně by si babička uvařila koprovku, kterou miluje nejvíc, začátkem i koncem týdne!“

Když se s mámou radily, co budou ten který týden vařit, babi si omáčky do jídelníčku nacpala minimálně jednou – a když máma nebyla ve střehu, dokonce i dvakrát týdně. Já jsem její omáčky jedla, ale rozhodně nepatřily k mým oblíbeným jídlům.

Až po hodně dlouhém čase, co už jsem byla vdaná, jsem s hrůzou zjistila, že omáčky jsou vůbec nejzamilovanější jídlo mého manžela (babi by skákala radostí). Naštěstí je můj muž nevyžaduje každý den, ale mám jistotu, že když nějakou uvařím, bude se jenom oblizovat. Dokonce jsem dospěla k poznání, že když je servírován tenhle jeho oblíbený pokrm, musím mu nakonec sebrat talíř, protože jak se snaží vybrat z něj úplně všechno, nevyškrabává ani tolik omáčku, jako spíš glazuru talíře.

A když už jsem opravdu přejedená všech rajských, houbových a smetanových omáček, připravuji mu občas trochu nezvyklou kombinaci, kterou mám docela ráda i já: koprovo-okurkovou omáčku se smaženými karbanátky a karlovarským knedlíkem.

Bohužel v historii našeho manželství byla také jedna doba, kdy jsem tuto omáčku vařit nemohla. Jak k tomu došlo? Výše uvedené menu jsem tehdy připravila na nedělní oběd, a co se nesnědlo, umístila jsem do lednice na druhý den. Když jsem v pondělí přišla z práce, letmý pohled do dřezu, kde byl talíř s příborem, mě utvrdil v tom, že manžel se stavil doma na oběd. Ale nesnědl všechno, jedna malá porce ještě v lednici zůstala.

„Super!“ řekla jsem si, a protože ten den jsem se na oběd vůbec nedostala, s radostí, že si nemusím nic vymýšlet, jsem pozřela zbytek. Pro manžela jsem před jeho příchodem přichystala jinou večeři a hned ve dveřích jsem mu oznamovala, co má připraveno.

Kopr a ocet.
Připravuji mu občas trochu nezvyklou kombinaci, kterou mám docela ráda i já: koprovo-okurkovou omáčku se smaženými karbanátky a karlovarským knedlíkem.

Foto: Pixabay.

„Ale já tam mám ještě zbytek té omáčky,“ oponoval mi.
„Nemáš,“ opravila jsem ho, „já jsem si ji vzala, když jsme přišla z práce.“

„Jak to?!“ zalkal můj muž. „To bylo moje! Já jsem si to v poledne rozdělil, půlku jsem měl na oběd a druhou jsem si naplánoval sníst k večeři. Víš, jak se na to těším?“ To už téměř brečel. Nepomohly moje výmluvy, že nebylo označeno, že chyběla cedulka s upozorněním, že jsem mu k večeři připravila jiný jeho oblíbený pokrm, ani že už to měl k obědu, tak jsem myslela, že uvítá změnu…

Můžete mi věřit. Nepomohlo ani to, že jsem v poměrně krátkém čase, abych si to u něj „vypiglovala“, uvařila tohle jídlo znovu.  I později, pokaždé, když jsem mu koprovo-okurkovou omáčku naservírovala, pohlédl do talíře a prohlásil: „To je to, cos mi tehdy snědla!“

Takže než zasednout s chutí k jídlu, a poslouchat po celou dobu oběda jeho výčitky, raději jsem několik let, než na incident ráčil zapomenout, tuto omáčku, karbanátky a knedlík neservírovala.

Okurkovo-koprová omáčka.

Koprovo-okurková omáčka s malými karbanátky a karlovarským knedlíkem

Olga Skálová
Porcí 4 porce
Vytisknout

Suroviny
  

Na omáčku

  • 5 dkg mouky na zásmažku
  • 5 dkg másla na zásmažku
  • 1 smetana
  • ½ l mléka
  • 5 sterilovaných okurek větších, nadrobno nakrájených
  • 1 lžíce nasekaného kopru – nejlépe čerstvého, ale lze použít i sušený
  • sůl dle chuti
  • ocet dle chuti

Karbanátky

  • 1 kg mletého masa mix hovězí + vepřové
  • 1 cibule najemno nakrájená
  • 3 stroužky česneku prolisované
  • 3 vejce
  • 3 lžíce strouhanky + trochu na obalení karbanátků
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička směsi do mletých mas
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl dle potřeby
  • pepř dle potřeby
  • olej na osmažení

Postup
 

Příprava omáčky

  • Z másla a mouky udělám světlou zásmažku, do níž nakonec naleji smetanu a mléko, dobře rozmíchám a nechám přejít varem. Přidám okurky a kopr a chvíli povařím. Nakonec přidám sůl a ocet podle chuti.

Příprava karbanátků

  • Všechny suroviny dobře promíchám, vypracuji malé karbanátky nebo kuličky, které obalím ve strouhance, osmažím na oleji a dám na teplé místo.
  • Servíruji s karlovarským knedlíkem.

Poznámky

Foto: Olga Skálová

Další články z této rubriky

Domácí limonáda.gutentor-overlay

Letní limonády ze zahrádky

Horké počasí zvyšuje nároky organismu na hydrataci, a čím pestřejší paletu nápojů si dopřejeme, tím snáz vypijeme potřebné množství tekutin.…
Chleby.gutentor-overlay

Co se starším nebo suchým pečivem

I z pečiva, na které kvůli jeho tvrdší konzistenci nemáte chuť, se dá udělat skvělá večeře, snídaně nebo oběd. Znáte…

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*